Kezdőlap » Termékek » Gyomirtó szerek » HARDI SL – a klasszikus

HARDI SL – a klasszikus

Dokumentumok

feltöltés alatt

Kultúrakör

  • Tarló
  • 3 évesnél idősebb ültetvények: szőlő, almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya),
  • csonthéjasok (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin, kajszi, ringló, szilva)

Technikai információk

Forgalmi kategóriaII
Kiszerelés20 L
Eltarthatóság 2 év
Hatóanyag 360 g/l glifozát, ami megfelel 486  g/l glifozát izopropilamin sónak
Nébih eng. sz6300/2043-2/2022
ÉVIelőírás szerinti felhasználás esetén nem szükséges
MVI0 nap (száradásig)
Méhveszélyességnem jelölésköteles
Méhkímélő technológianem

Felhasználási területe

évelő, mind a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények

Hatásmechanizmus

A glifozát hatóanyagot a növény a klorofillt tartalmazó zöld részein keresztül veszi fel. A hatóanyag innen transzlokálódik a gyökerekbe, tarackokba, rizómákba. A hatástünetek 1-2 hét után jelentkeznek öregedésben, törpe növésben, levél és hajtásbarnulásban. A folyamat visszafordíthatatlan, az érintett növény elpusztul. Mivel a glifozát a növényben való mozgása folyamán a szaporító képletekbe is eljut így hatása az évelők esetében is a növény pusztulásához, vagy maradandó károsodásához vezet.

Javasolt növényvédelmi technológia

Tarlókezelésre: évelő gyomnövények ellen tarlóhántás után azok 15-30 cm-es nagyságakor kell kijuttatni a készítményt. A tarlóművelést sekélyen kell végezni, oly módon, hogy a vegetatív szaporító képletek feldarabolódjanak, és ezáltal az alvó rügyek is kihajtsanak.

Szőlő- és gyümölcsültetvényekben: csemege- és borszőlő, almatermésű (alma, körte, birs, naspolya), csonthéjas (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin, kajszi, ringló, szilva) kultúrákban. Csak 3 évesnél idősebb telepítésekben, védőlemezzel felszerelt szórófejekkel, vagy egyéb speciális permetezés-technikával juttatható ki. A kezelést célszerű a hajtásnövekedés kezdetéig tavasszal, vagy a gyümölcsszüret után ősszel elvégezni. Amennyiben a gyomborítottság indokolja, a két időpont között is lehet kezelni, fokozott elővigyázatossággal. Az alkalmazás során ügyelni kell arra, hogy a permetlé a kultúrnövény zöld növényi részeire (hajtások, levelek) ne kerüljön, mert azokat maradandóan károsítja. A 3 évesnél fiatalabb, még nem elfásodott törzsű csemetéket szintén károsítja a hatóanyag.

Légi kijuttatás: nem engedélyezett.